YKKED 2018 Aydınlanma Onur Ödülü Prof. Dr. Korkut Boratav’a Törenle Verildi

YKKED 2018 Aydınlanma Onur Ödülü Prof. Dr. Korkut Boratav’a Törenle Verildi

Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği (YKKED) ve Balçova Belediyesi’nin 16 - 18 Nisan 2018 tarihleri arasında düzenlediği sempozyum, adeta “Aydınlanma Okulu” işlevi gördü. Sempozyum sabahı tüm konuşmacıların sempozyum öncesi ilettikleri yazılar kitaplaştırılmış olarak salondaydı. Sempozyumda 13 konferans konuşması, 11 panel ve iki forum vardı. Forumlardan birinde anneler, diğerinde de üniversite öğrencileri konuştu. Sempozyumda “YKKED-Mandolin Topluluğu” ve İzmir Devlet Opera ve Bale Sanatçıları mini konser verdiler, şairler de şiirlerini okudular. İzleyiciler, salonun bir köşesindeki derneğimizin hazırladığı “Türkiye’nin Geçmişindeki Yarın” ve Sayın Kemal Demiray’ın hazırladığı “Taşımalı Eğitim Nedeniyle Kapatılan Köy Okulları” fotoğraf sergilerini ve kurulan kitap stantlarını ilgiyle dolaştılar. Ülke içinden ve dışından çok sayıda, yazar, sanatçı ve aydının katıldığı sempozyumun açılış konuşmasını Sayın Kemal Kılıçdaroğlu yaparak iktidar olduklarında partisinin eğitime dair projelerini sempozyuma aktardı.

 

Ülkenin eğitim kültür sorunlarının tüm boyutlarıyla tartışıldığı sempozyuma ilgi büyüktü. İki ayrı salonda gerçekleşen sempozyumda ülkenin yüz akı aydınlarından Prof. Dr. Korkut Boratav Hoca’ya “YKKED-2018 Aydınlanma Onur Ödülü” sunuldu. Korkut Hoca alkışlar arasında yaptığı konuşmasının sonunda; “Ben bu ödülü amcam Sabahattin Ali, ağabeyim Prof. Dr. Muammer Aksoy, arkadaşım Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı ve kardeşim Uğur Mumcu’ya ithaf ediyorum.” dediğinde tüm salon ayakta Boratav Hoca’yı alkışlıyordu.

 

Her gün sabah 10.00’da başlayan, akşam saat 19.00’da tamamlanan oturumlar hep doluydu. Her yaştan, her kesimden izleyici yaşam boyu öğrenme adına salonları doldurdu, sorular sorarak sempozyuma katkıda bulundu. Salondan çıkan herkes bu etkinlikten çok yararlandıklarını, çoğalarak ayrıldıklarını ifade ederek YKKED ailesine ve Balçova Belediyesine teşekkür ediyordu. YKKED ailesi olarak paydaşımız Balçova Belediyesi’nin çalışkan başkanı Sayın Mehmet Ali Çalkaya, Kültür Müdürü Sayın Tuğrul Keskin ve çalışma arkadaşlarına yürekten teşekkür ediyoruz.

 

Kısaca YKKED

“Bizler, Cumhuriyetimizin en önemli eğitim projesi olan Köy Enstitüsü çıkışlılarının, kurucularının, çalışanlarının yakınları olarak yan yana gelip.