Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği 24 Kasım Öğretmenler Günü Basın Açıklaması Basına ve Kamuoyuna

Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği 24 Kasım Öğretmenler Günü Basın Açıklaması

Basına ve Kamuoyuna

Bilindiği gibi 1981 yılından bu yana, Cumhuriyetimizin kurucusu  Mustafa Kemal Atatürk’ün başöğretmenliği kabul ettiği gün olan 24 Kasımı öğretmenler günü olarak kutluyoruz. Cumhuriyetin kurulduğu günlerden bu yana giderek itibarı düşse de bir ihtisas mesleği olan öğretmenlik hiç bu kadar kötü günlerden geçmemişti.

Koronavirüs sürecinde öğretmenlerin yüzde sekseninin başarılı bulmadığı, eğitimin asıl yükünü öğretmenler olarak gören, okul öncesi öğretmenlerini çalışan annelerin çocuklarının bakıcısı durumuna getiren, öğretmenlik meslek onurunun bizzat Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından aşağıya çekilmeye çalışıldığı, uzaktan eğitim garabetiyle eğitim yapılıyormuş gibi davranılan günlerden geçerken geldi bu yıl 24 Kasım

Yıllardır tüm eğitim camiasının itirazına rağmen kadrolu, sözleşmeli, ücretli” öğretmenliğin devam ettiği,  yaklaşık 600 bin öğretmenin atanamadığı için çocuklarla buluşamadığı ama liyakat ve denetim kavramları milli eğitim literatüründen çıkarıldığı için pek çok ilahiyat fakültesi mezununun öğretmen ve en çok da yönetici olarak atandığı ve öğretmenlerin yüzde sekseninin mutsuz olduğunu ifade ettiği günlerden geçerken geldi bu yıl 24 Kasım.

Öğretmen maaşının öğretmeni geçindirmeye yetmediği, teknolojinin gelişmesiyle birlikte azalması gereken bürokratik işlerin tam tersine arttığı, öğretmenlerin din görevlileriyle birlikte hiçbir önlem alınmadan filyasyon ekipleri içinde görevlendirildiği, Cumhuriyet Eğitim Devrimi kahramanları Mustafa Necati’nin, Hasan-Ali Yücel’in, İsmail Hakkı Tonguç’un hedefledikleri özgüvenli, toplumsal yararı öne çıkaran, demokrat, aydınlanmacı öğretmen kimliğinin büyük bir erozyona uğradığı günlerden geçerken geldi bu yıl 24 Kasım.

Kadın mesleği olarak görülen öğretmenliği yönetmek için oluşturulan kadrolarda kadının adının olmadığı, okula sarıklı-cübbeli gelen öğrencileri uyardığı için aşağılanan ve hakarete uğrayan kadın öğretmenlerin olduğu, evindeki bilgisayarı çocuklarıyla paylaşmak zorunda olduğundan verimli çalışamayan öğretmenlerin olduğu günlerden geçerken geldi bu yıl 24 kasım.

Eğitime ayrılan bütçenin yine dini kurumlardan az olduğu, yönetilemeyen korona günlerinde plansız, programsız günlük politikaların kurbanı olan bir eğitim siteminin içinde olduğumuz, başarısızlıkların faturasının hiç bir yetkisi olmayan öğretmenlere çıkarıldığı günlerden geçerken geldi bu yıl 24 Kasım.

Eğitimin niteliğini ve işlevini kaybettiği, pek çok çocuğun eğitim hakkından mahrum kaldığı, zaten var olan  bölgesel, sınıfsal, cinsiyete dayalı eşitsizliklerin uzaktan eğitim denilerek “mış gibi yapılan” eğitimle daha da arttığı, bu karantina günlerinde çok işe yarayacağı anlaşılan ama atıl durumda yıkılmaya terk edilmiş köy okullarının bulunduğu, herkesin ezberindekileri konuştuğu, öğrenciye ve halka da bunu aktarmaya çalıştığı günlerden geçerken geldi bu yıl 24 kasım.

Türkiye, nitelikli öğretmen yetiştiremeyen, adaletsizlikler ve eşitsizlikler üreten, liyakati  ve eğitim hakkını dışlayan ve evrensel laik-bilimsel eğitimin örselendiği bu garip eğitim süreçlerini yaşarken Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği (YKKED),  “Öğretmenler Günü” kutlamalarında öğretmenlerin sorunları ve talepleriyle eğitim sistemi  üzerinde bir düşün ve tartışma platformu üreterek kamuoyu oluşturmayı toplumsal bir görev saymaktadır.

Çevre ve doğa duyarlılığı taşıyan, öğrencilerini demokratik kültür ve sanatla buluşturan, iş içinde, yaparak, yaşayarak, üreterek öğrenmeyi ve toplumsal faydayı öne çıkaran, ülkenin tüm çocuklarına nitelikli laik-bilimsel eğitimin verilmesi için çaba gösteren  eğitim kurumları olan, Türkiye’nin özgün öğretmen yetiştirme modeli  köy enstitüleri, eğitim kurumlarında ve eğitim politikalarındaki yeni arayışlarda örnek alınmalıdır.

Eğitimin en temel öznesi olan öğretmenler yaşanan tüm bu garipliklere rağmen kendi yaktıkları “Aydınlanma Işığını Söndürmeyecekler” diyerek, öğretmenler gününü kutluyoruz.

YENİ KUŞAK KÖY ENSTİTÜLÜLER DERNEĞİ

Kısaca YKKED

“Bizler, Cumhuriyetimizin en önemli eğitim projesi olan Köy Enstitüsü çıkışlılarının, kurucularının, çalışanlarının yakınları olarak yan yana gelip.