Köy Enstitüleri 82 Yaşında

Köy Enstitüleri 82 Yaşında

Köy Enstitüleri; cevherin ateş ve su ile birleştiği, işlenip, kırılıp bükülmez çeliğin oluştuğu, taşın heykele, ressamın fırçasından tuvale akan boyanın sanat eserine, sesin nota ile insanın ruhunu canlandıran müziğe, imgeler dünyasının söz ile şiire, romana dönüştürüldüğü; Cumhuriyet Eğitim Devrimi bilincinin adıdır. Yazgı ile bilimin kalın bir çizgi ile ayrıldığı yer, yoksulluk ve sömürünün son bulduğu sıcacık eğitim yuvalarıdır Köy Enstitüleri. 

 

Kavruk tenleri, yarı çıplak, yalınayak, yırtık mintanları ile gelen köy çocuklarının, aş ile iş ile kardeşlik ile eğitim ile uygar insanlara dönüştüğü, insanlaşmanın, hümanizmanın, yardımlaşmanın, imecenin, dayanışmanın ve yurttaş olmanın çağdaş adıdır Köy Enstitüleri. 

 

Yazın harmanda çalışıp ekmeğini üreten, tuğlasını pişirip okulunu inşa eden, suyu köye eriştiren, enerjiyi elektriğe dönüştüren, yerelde üreten ve doyuran, emeğinin karşılığını paylaşan, özverili, onurlu, gururlu ve özgür insanların yuvasıdır Köy Enstitüleri. 

 

Köy Enstitüleri Anadolu’da çoban ateşlerinden tutuşan Aydınlanma Işığının meşaleleridir. Henüz tek partili dönemde, günümüzde sıklıkla ifade edilen ‘sözde demokrasi’ yerine, gerçek anlamda demokrasinin bütün kurumsal işleyiş ve uygulamalarını kendi özünde gerçekleştiren, eleştirel aklın egemen olduğu özgün eğitim kurumlarıdır.  O nedenle Köy Enstitüleri yobazlığa ve gericiliğe karşı demokratik, laik, sosyal hukuk devletinin, Cumhuriyetin sarsılmaz savunucusudur.

 

“Vatanın dağlarında, bayırlarında kırlarında, hatta en ücra yerlerinde kendi kendine  açıp solan çiçek bırakmayacağız” diyenlerin ülküsüdür Köy Enstitüleri. Memleket sevdalısı öğretmenlerin, sağlıkçıların yetiştiği, şairleri, yazarları, halk ozanlarını, sanatçıları, mühendis ve mimarlar ile siyasetçileri bağrından çıkaran, parasız, karma, demokratik, laik, bilimsel, iş içinde üretici eğitim modelinin uygulandığı yerlerdir Köy Enstitüleri. 

 

Günümüzdeki; eğitim, toplumsal cinsiyet eşitliği, iklim krizleri, ekoloji, tarım ve sağlık sistemi sorunlarının çözümü için örnek aldığımız, geçmişimizdeki yarındır Köy Enstitüleri.

 

Onun içindir ki Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği 21 yıllık geçmişi ile Köy Enstitüleri gerçeğini ulusal bilinç düzeyine çıkarmak ve günümüz sorunlarına çözüm üretmek amacıyla, genel merkezi ve tüm şubeleri ile kararlılık ve inançla güzel bir gelecek, iyi bir ülke ve dünya için çalışmaktadır.  

 

Aydınlanma Işığı Sönmesin, Köy Enstitülerinin 82 inci yaşı kutlu olsun.

 

Kısaca YKKED

“Bizler, Cumhuriyetimizin en önemli eğitim projesi olan Köy Enstitüsü çıkışlılarının, kurucularının, çalışanlarının yakınları olarak yan yana gelip.